Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ

ΥΛΙΚΑ

για τα σου

1 κούπα αλέυρι σκληρό
1/2 κούπα νερό
1/2 κούπα γάλα
1/2 κούπα βούτυρο
4 αυγά
1 πρέζα αλάτι

για την σάλτσα σοκολάτας

250gr κουβερτούρα ( ή κουβερτούρα + γάλακτος μαζι )
200ml γάλα
50ml κρέμα γάλακτος
60gr βούτυρο
                             

για την κρέμα πατισερί

500ml γάλα
100gr ζάχαρη
2 αυγά ολόκληρα ή 4 κρόκου μόνο
30gr αλέυρι 
30gr κορν φλαουρ
20gr βούτυρο
2 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

για τα σου

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό, το γάλα, το βούτυρο και το αλάτι και τα φέρνετε σε σημείο να βράζουν. Έπειτα ρίχνετε το αλέυρι και ανακατέυετε πολύ καλά με μία ξύλινη κουτάλα, το μίγμα πρέπει να γίνει μια μάζα. Συνεχίζουμε να ανακατέυουμε και να ψήνουμε την μάζα που δημιουργήσαμε μέχρι αυτή να ξεκολάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και ενσωματώνουμε τα αυγά ένα ένα. Το τελικό μίγμα το βάζουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και φτιάχνουμε στρογγυλά και όμοια σε μέγεθος μικρά μπαλάκια πάνω στο  ταψί μας , σε μια λαδόκολλα. Σε κάποια απόσταση μεταξύ τους. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για 15 λεπτά τουλάχιστον ή ως ότου είναι ψημένα μεχρι μέσα χωρίς υγρασία στο κέντρο τους. Πριν τα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι κρύα.

 για την σάλτσα σοκολάτας

 Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα, το γάλα και την σοκολάτα κομματιασμένη και τα ανακατέυουμε μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και να ενωθεί με τα υγρά. Κατεβάζουμε από την εστία και ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατέυουμε. Σαν αποτέλεσμα θα έχουμε μία πολύ βελούδινη και γυαλιστέρη σάλτσα σοκολάτας.

για την κρέμα πατισερι

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν το γάλα με την ζάχαρη. Σε ένα μπολ αντίστοιχα ανακατέυουμε το αλέυρι, το κορν φλαουρ και τα αυγά, να γίνουν σαν χυλός ομογενοποιημένα. Στο μίγμα με το αλέυρι ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα και ανακατέυουμε., το κάνουμε αυτό για έρθουν τα μίγματα πιο κοντά σε θερμοκρασία και να μην μας κόψει η πατισερι. Τον χυλό τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατέυοντας συνεχώς, πάνω στη εστία. Δεν σταματάμε να ανακατέυουμε γιατί θα σβολιάσει το μίγμα ή θα πιάσει στον πάτο η κατσαρόλα. Η κρέμα είναι έτοιμη όταν θα έχει πήξει. Τότε αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την βανίλια και το βούτυρο. Βάζουμε ένα κομμάτι μεμβράνη κολητά πάνω στην κρέμα για να μην κάνει πέτσα και την αφήνουμε να κρυώσει.

 ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

Κόβουμε τα κρύα σου μέχρι τη μέση και τα γεμίζουμε με την κρέμα πατισερι. Τα τοποθετούμε σε ατομικά μπολ (3 περίπου το άτομο ) ή ενα μεγάλο  και τα περιχύνουμε με την σάλτσα σοκολάτας. Αν θέλουμε βάζουμε και σαντιγύ




tips.....

Μπορείτε να κάνετε πολλές παραλλαγές ... να προσθέσετε ξηρούς καρπούς, φράουλες, πραλίνα φουντουκιού κτλ
Καλή Επιτυχία. 

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου