Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

BACK TO BASICS : ΜΠΕΣΑΜΕΛ

      ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ (μορφή παχύρευστη)


  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 1/4 φλ. γάλα
  • αλάτι
  • φρέσκο πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο


    ΕΚΤΕΛΑΣΗ 

    Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και το αλέυρι και τα ανακατέυουμε εως ότου γίνουν ένα σώμα και το μίγμα έχει ένα χρώμα ελαφρώς ''ξανθό''. Προσθέτουμε το γάλα κρύο και ανακατέυουμε με ένα χτυπητήρι συνεχώς σε μέτρια με χαμηλή φωτία για να μην μας κολήσει. Το μίγμα πρέπει να έρθει σε βρασμο, να κάνει φουσκάλες, θέλει περίπου 20 λεπτά ψήσιμο. Όταν είναι έτοιμο το αποσύρουμε από την φωτία και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.

    ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ για χρήση στο φούρνο (παστίτσιο κτλ )

    Για πιό σφικτή μπεσαμέλ αντί 2 κουταλίες αλέυρι βάζουμε 3 στην ίδια ποσότητα βούτυρο και γάλα.
    Για να χρησιμοποιήσουμε την μπεσαμέλ για κάποιο φάγητο φούρνου , παστίτσιο , μουσακά κτλ κάνουμε την βασική συνταγή πιό σφικτή και αφού ολοκληρώσουμε την πιο πάνω διαδικασία  προσθέτουμε για την πιο πάνω δοσολογία 2 αυγά και 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί.
    Είναι έτοιμη για χρήση, για να την στρώσουμε στο ταψί μας.


    tips για πάντα πετυχημένη μπεσαμέλ....

    • το γάλα που χρησιμοποιούμε να είναι πάντα κρύο , έτσι αποτρέπουμε το σβόλιασμα, σε συνδιασμό φυσικά με το συνεχές ανακάτεμα.
    • το μοσχοκάρυδο που θα χρησιμοποιήσουμε καλύτερο θα είναι άμα είναι φρέσκο και το τρίψουμε εμείς.
    • τα top σημαντικά είναι το ανακάτεμα ( δεν το ξεχνάμε ) και η χαμηλή φωτιά.

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου