Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΦΑΒΑ

ΥΛΙΚΑ

1 κούπα φάβα
2 1/2 κούπες νερό
αλάτι για το τέλος
ωμό ελαιόλαδο
λεμόνι χυμό
κρεμμύδι ξερό ωμό ψιλοκομμένο
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τη φάβα με το νερό, τη ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται. Την βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή ένταση. Αν δούμε ότι χρειάζεται νερό συμπληρώνουμε. Την Αφήνουμε να βράσει , να χυλώσει και να πήξει. Αν θέλουμε να γίνει λεία την περνάμε από το μπλέντερ ή με ένα ραβδομπλέντερ. 
Την σερβίρουμε σε μπολ , με το κρεμμύδι από πάνω και της ρίχνουμε και λίγο ωμό ελαιόλαδο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!


ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ

3 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
1 1/4 φλιτζάνι γάλα πλήρες
2 κρόκοι αυγού ή 1 ολόκληρο αυγό.
80 gr. τριμμένο κεφαλοτύρι
80 gr. τριμμένη παρμεζάνα
80 gr. γραβιέρα
80 gr. έμενταλ ή γκούντα
4 ασπράδια αυγών σε μαρέγκα
αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο , ανακατεύουμε με το αλεύρι , μετά ρίχνουμε το γάλα και ακολουθούμε τη κλασική διαδικασία για να κάνουμε μια μπεσαμελ
Προσθέτουμε τους κρόκους και τα τυριά κρατώντας λίγη από την παρμεζάνα για από πάνω. Χτυπάμε την μαρέγκα και αφού έχει κρυώσει το μείγμα την προσθέτουμε με απαλές κινήσεις σιγά σιγά . Βουτυρώνουμε τα φορμάκια ή τη φόρμα και γεμίζουμε στα 3/4, αφήνοντας περιθώριο. πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C κανα μισάωρο και μέχρι να ροδίσει.





ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!! 

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΧΛΑΔΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

500gr αμύγδαλο ασπρισμένο και ψιλοτριμμένο
1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
2 - 3 ασπράδια αυγού
εσάνς ρόδου - ροδόνερο δυνατό
2 - 3 σταγόνες  πικραμύγδαλο εσάνς
1 σφηνάκι κονιάκ

καρφί γαρύφαλλο 
καστανή ζάχαρη
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο μίξερ χτυπάμε σε σφικτή μαρέγκα τ' ασπράδια , τη μισή ποσότητα της ζάχαρης και τα αρωματικά εσάνς. Στη διαδικασία αυτή αυτή που κάνουμε ουσιαστικά τα ασπράδια ''ψήνονται'' και δεν υπάρχει φόβος. Εννοείται πως τα αυγά μας είναι φρέσκα. Με την προσθήκη των εσάνς στο χτύπημα της μαρέγκα δίνουμε και τέλειο άρωμα.
Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα στέρεα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ . Προσθέτουμε σε αυτά το κονιάκ και την μαρέγκα , ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει ένα μείγμα. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ξερό και στεγνό αλλά αντίστοιχα πρέπει να πλάθεται κιόλας , να μην ''τρέχει''.
Μορφοποιούμε σε αχλαδάκια , ομοιόμορφα. Καλύπτουμε εξωτερικά τα αχλαδάκια με την καστανή κρυσταλλική ζάχαρη και καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο. 

 tips .. Τα τοποθετούμε σε καραμελόχαρτα. Τα αφήνουμε μια μέρα τουλάχιστον να στεγνώσουν ελαφρά πριν τα προσφέρουμε , τα αφήνουμε ξεσκέπαστα σε θερμοκρασία δωματίου.
Μπορούμε να αφαιρέσουμε κατά βούληση λίγη από την ζάχαρη  που βάζουμε από μέσα στο μείγμα αν τα θέλουμε πιο άγλυκα.
Είναι ένα καταπληκτικό κέρασμα για χαρές και σημαντικές γιορτές. Επίσης είναι ένα φοβερό εναλλακτικό γλυκό μιας και είναι καθαρή πρωτεΐνη.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!