Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΚΕΪΚ ΚΑΡΟΤΟ

ΥΛΙΚΑ

  • 4 - 5 καρότα (περίπου 300 - 350gr )
  • 200gr  μαγιονέζα
  • 300gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 350gr. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 100gr. φουντούκια ή καρύδια ή αμύγδαλα
  • 1 κ.γ. κανέλα

 ΕΚΤΕΛΑΣΗ

Χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά μέχρι το μίγμα τους να φουσκώσει και να ασπρίσει. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε και ανακατέυουμε το αλέυρι, την σόδα και την κανέλα. Στο μπολ με το αλέυρι ρίχνουμε και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς ( εγώ προτιμώ τα φουντούκια , ψιλοαλεσμένα ).
Ενώνουμε τα δύο μίγματα , των αυγών με το αλέυρι και τα ανακατέυουμε πολύ καλά. Τέλος προσθέτουμε και την μαγιονέζα. Το μίγμα το βάζουμε σε βουτυρωμένη /αλευρωμένη φόρμα. Ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C



 ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ

Χτυπάμε στο μίξερ ένα κουτάκι τυρί κρέμα με λίγη κρέμα γάλακτος και μία κουταλιά άχνη ζάχαρη και κάνουμε μία βελόυδινη κρέμα για να γαρνίρουμε από πάνω το κέϊκ καρότου. 
Αμα θέλουμε κόβουμε ένα καρότο σε λεπτές λωρίδες ( στυλ σπιρτόξυλα ) και το καραμελώνουμε σε ένα τηγάνι με ζάχαρη.
tips ... μπορούμε την συνταγή μας να την ψήσουμε και σε ατομικά φορμάκια για περίπου 20 λεπτά και να κάνουμε cupcake καρότου!!! πολύ εμφανίσιμα!!! Για περισσότερα tips για σούπερ πετυχημένα κέϊκ δείτε και εδώ 




 

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

BACK TO BASICS :ΖΥΜΗ ΣΟΥ

ΥΛΙΚΑ 


1 κούπα αλέυρι σκληρό
1/2 κούπα νερό
1/2 κούπα γάλα
1/2 κούπα βούτυρο
4 αυγά
1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

 

 Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό, το γάλα, το βούτυρο και το αλάτι και τα φέρνετε σε σημείο να βράζουν. Έπειτα ρίχνετε το αλέυρι και ανακατέυετε πολύ καλά με μία ξύλινη κουτάλα, το μίγμα πρέπει να γίνει μια μάζα. Συνεχίζουμε να ανακατέυουμε και να ψήνουμε την μάζα που δημιουργήσαμε μέχρι αυτή να ξεκολάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και ενσωματώνουμε τα αυγά ένα ένα. Το τελικό μίγμα το βάζουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και φτιάχνουμε στρογγυλά ή μακρόστενα, αλλά  όλα όμοια σε μέγεθος και σχήμα πάνω στο  ταψί μας σχέδια, σε μια λαδόκολλα. Σε κάποια απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για 15 λεπτά τουλάχιστον ή ως ότου είναι ψημένα μεχρι μέσα χωρίς υγρασία στο κέντρο τους (άψητο σημείο ). Πριν τα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι κρύα και στεγνά.

ΧΡΗΣΗ

 

  • για να φτιάξουμε σουδάκια αλμυρά και γλυκά, εκλέρ, παρι πρεστ, προφιτερόλ
tips ... αφού κάνετε την ζύμη σου, μην την ψήσετε στο φόυρνο αλλά κόψτε με ένα κορνε μακρόστενα σου σε ζεστό λάδι για τηγάνισμα. Τηγανήστε τα και μετά σιροπιάστε τα ελαφρά  και θα έχετε φτιάξει τουλούμπες! Μμμμμμ!

BACK TO BASICS : ΓΚΑΝΑΖ

ΥΛΙΚΑ 

800gr κρέμα γάλακτος
800gr κουβερτούρα
80gr μέλι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το γάλα με το μέλι σε ένα κατσαρολάκι.Όταν ζασταθεί καλά το ρίχνουμε στην κουβερτούρα την οποία την έχουμε κομματίασει μέσα σε ένα μπολ. Ανακατέυουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Έιναι έτοιμη η γκανάζ μόλις παγώσει ή και έτσι.


ΧΡΗΣΗ

  • για να γεμίσουμε τούρτες
  • για να επικαλύψουμε τούρτες και άλλα γλυκά
  • για να την φάμε ακόμα και σαν άλειμμα στο ψωμί....