Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Τσουρέκι για το Πάσχα και όχι μόνο!!

ΥΛΙΚΑ

250gr αλέυρι σκληρό
80gr ζάχαρη
50gr βούτυρο λιωμένο
30gr γάλα χλιαρό
25gr νερό χλιαρό
10gr μαγιά
2 αυγά
βανίλια
μαχλέπι 
ξύσμα πορτοκάλι

Δόση για ένα μέτριου μεγέθους τσουρέκι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Το ζύμωμα μπορεί να γίνει και στο χέρι και με μιξερ. Στο μπόλ κοσκινίζουμε το αλέυρι και κάνουμε ένα ''λάκκο''. Ρίχνουμε τα αυγά , το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό και την ζάχαρη και διαλύουμε σε αυτά την μαγιά. Το μίγμα αυτό το ρίχνουμε στο αλέυρι και ζυμώνουμε. Σαν τελευταίο στάδιο, ενσωματώνουμε το λιωμένο βούτυρο, σιγά - σιγά. Σκεπάζουμε την ζύμη να ξεκουραστή σε ζεστό μέρος. Όταν φουσκώσει της δίνουμε το επιθυμητό σχήμα ( πχ πλεξούδα )  , αυγώνουμε από πάνω και αφήνουμε και πάλι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170*C και ψήνουμε για 30-35 λεπτά περίπου,να ποδοκοκκινίσει , ανάλογα το μέγεθος του τσουρεκιού και το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας.


 tips ... Το γάλα με το νερό που θα διαλύσουμε την μαγιά πρέπει να είναι μέτρια χλιαρό , μην ''σκοτώσουμε'' την μαγιά και δεν λειτουργήσει.
            Μπορούμε για μυρωδιά και γέυση να βάλουμε μαστίχα Χίου τριμμένη ή και κακουλέ που ταιριάζουν σε τσουρέκια.
           Μετά το άυγωμα πασπαλίζουμε και με αμύγδαλο φιλέ για extra γέυση και ντεκορ.
           Τώρα για το Πάσχα προτείνω να μην βάλετε το κόκκινο βαμμένο αυγό πριν το ψήσιμο , αλλά μετά και αφού κρυώσει καλά το τσουρέκι . Ετσι δεν θα κοκκινήσει η ζύμη γύρω από το αυγό.!!!!



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου