Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Σπανακόπιτα παραδοσιακή

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλα χωριάτικα ή αν ξέρουμε να ανοίγουμε φύλλο , δικά μας φύλλα
2 κιλά σπανάκι ( καθαρισμένο )
2 ματσάκια φρέσκο κρεμμύδι
1 ματσάκι άνιθο
250 - 300 γρ τυρί φέτα πιο γλυκιά ή ανθότυρο
2 αυγά 
πιπέρι 
μοσχοκάρυδο μπόλικο
ελαιόλαδο

τα υλικά είναι για ένα μεγάλο ταψί ή ένα μέτριο και να βγεί πιο φουσκωτή η πίτα
ελαιόλαδο για το άλειμμα
 
 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 


Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, ξανλαδώνουμε ελαφρά με πινέλο και βάζουμε το δέυτερο... κάνουμε αυτή την διαδικασία φύλλο - λάδωμα μέχρι να έχουμε 4 φύλλα για βάση. Σε ένα μεγάλο μπολ χοντροκόβουμε το σπανάκι και του ρίχνουμε τα μπαχαρικά , τον άνιθο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατέυουμε με τα χέρια μας και έτσι μαραίνονται κιόλας. Ενσωματώνουμε τα αυγά και τέλος το τυρί . Απλώνουμε το μίγμα πάνω από τα φύλλα . Σε αυτή την συνταγή η γέμιση της σπανακόπιτας δεν τσαγαρίζεται στο τηγάνι, μπαίνει ωμή. 
Ακολούθως τοποθετούμε από πάνω 5 φύλλα , πάντα λαδώνουμε στα ενδιάμεσα το κάθε φύλλο. Τέλος για να μην μας κάνει πολύ χοντρό κόθρο (το γύρω-γύρω) ,  αν χρειάζεται κόβουμε το τμήμα των φύλλων που περισσέυει. Δεν πρέπει να βγει πολύ χοντρός ο κόθρος γιατί μπορεί να μείνει άψητος εσωτερικά. Χαράζουμε την πίτα , την λαδώνουμε από πάνω και την ραντίζουμε με λίγο νερό . Ψήνυμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C  αέρα για 1 1/2 ώρα (μπορεί και 2 ώρες). Αν χρειαστεί την καλύβουμε και με αλουμινόχαρτο να μην αρπάξει. 




ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου