Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ντολμαδάκια Αμπελόφυλλα και Κολοκυθοανθοί

ΥΛΙΚΑ

υλικά για μια μεγάλη κατσαρόλα
1kg κιμά μοσχαρίσιο ή και ανάμικτο
1 χούφτα ρύζι καρολίνα για κλασσικό στυλ, εγώ πλέον βάζο μπασμάτι ή καστανό , το προτιμούμε.
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρότερα
1 ντομάτα
1 ματσάκι άνιθος
λίγο δυόσμο αν θέλετε
λίγο κύμινο
αλάτι - πιπέρι

Αμπελόφυλλα και Κολοκυθοανθούς

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Περνάμε το κρεμμύδι και την ντομάτα στο μπλέντερ , βέβαια αν θέλουμε τα ψιλοκόβουμε και με το χέρι. Ψιλοκόβουμε και τον άνιθο. Όλα τα υλικά για την γέμιση τα ανακατέυουμε ( τα μαλάσουμε ) μέσα σε ένα μπόλ. Τώρα ακόμα είναι η εποχή για να βρούμε φρέσκα αμπελόφυλλα στις αγορές , το ίδιο και κολοκύθια με ανθούς για να τους χρησιμοποιήσουμε. Τα αμπελόφυλλα τα ζεματάμε σε νερό που ήδη κοχλάζει, τα βγάζουμε σε ένα πιάτο ή πιατέλα , τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα χωρίζουμε προσεκτικά φύλλο - φύλλο. Πλένουμε καλά τους ανθούς. Βάζουμε λάδι στον πάτο της κατσαρόλας και αρχίζουμε να ρολλάρουμε τα ντολμαδάκια. Παρακάτω θα σας παραθέσω αναλυτικά φωτό να δείτε. Τα τοποθετούμε γύρω - γύρω στρωτά . Ολοκληρώνουμε τις σειρές μέχρι να μας τελειώσουντα υλικά. Τα αμπελόφυλλα που θα χρειαστούμε είναι ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι και με το πόσο μεγάλους κάνουμε τους ντολμάδες. Εμείς τους κάνουμε μικρούς. Τους κολοκυθοανθούς τους γεμίζουμε και κλείνουμε τα φύλλα του προς τα μέσα και κάνουμε μπαλάκια, Τους στρώνουμε και αυτούς.  Σκεπάζουμε με ένα πιάτο τους ντολμάδες μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να αφήνει το πιάτο πολύ περιθώριο , για να μην ''χοροπηδάνε'' μέσα στην κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με νερό από τον βραστήρα και μαγειρέυουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα τουλάχιστον.  

 tips ...  Προτιμάτε να αγοράζετε αμπελόφυλλα όταν είναι η εποχή τους και να τα διατηρείται στην κατάψυξη ζεματισμένα ή όχι, πάντα όμως καλά συσκευασμένα. Του εμπορίου η κονσέρβα ή το βάζο καμιά φορά είναι σκληρά. Αν έχετε φόβο μην σας ''πιάσει'' κάτω το φαί στην κατσαρόλα. βάλτε μερικά φύλλα κάτω, απλωτά και μετα αρχίστε το στρώσιμο. Στο 50λεπτο βγάλτε ένα ντολμά και δοκιμάστε τον , έτσι θα αποφύγετε να παραψηθούν και να γίνει το ρύζι λαπάς. Κόψτε τυχών κοτσάνια που μπορεί να έχουν τα φύλλα στην άκρη. Μην παραφουσκώνετε με γέμιση γιατί το ρύζι φουσκώνει και θέλει ''χώρο'' .
 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

Σερβίρετε τους ντολμάδες με γιαούρτι  ή αυγολέμονο. Την γέμιση την χρησιμοποιείται και σε άλλους ντολμάδες, λάχανο, μαρούλι κτλ κτλ.....






ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!! 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου